kropa wody Coffee Journey

Czy woda ma znaczenie?

Na to pytanie można odpowiedzieć krótko – TAK! A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam niżej.

Woda pomimo, że jest przeźroczysta, a jej wzór chemiczny jest wszystkim dobrze znany (H20) zawiera w sobie różne rozpuszczone składniki mineralne. W zależności od ich stężenia oraz rodzaju woda może nieznacznie zmieniać swój smak. Napar z kawy, który składa się w 99 % z wody w bardzo dużej mierze zależy od jej składu. Im więcej składników mineralnych tym bardziej zakłócają one smak kawy, a im mniej tym odczucia smakowe kawy są bardziej uwydatnione. Specialty Coffee Association – organizacja, która zrzesza tysiące kawowych ludzi, dba oraz wyznacza nowe standardy jakościowe dla kaw, na podstawie badań przyjmuje, że TDS wody (TDS – total dissolved solids, czyli suma rozpuszczonych związków w kawie) powinna oscylować na poziomie 75 – 250 mg/L zapewniając optymalne odczucia smakowe kawy.

Prócz zmiany smaku skład wody ma również istotny wpływ na funkcjonowanie ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Podgrzewanie wody powoduje wytrącanie się związków w niej zwartych. Związki te z czasem osadzają się w środku boilera powodując jego zakamienianie. Prowadzić to może do poważnej awarii ekspresu. Ważne jest, żeby co jakiś czas odkamienić, czyli ‘wyczyścić’ ekspres od środka. W przypadku ekspresów automatycznych taki proces można śmiało wykonać samemu, używając odpowiednich do tego środków chemicznych. W ekspresach ciśnieniowych kolbowych operacja taka jest znacznie trudniejsza, ponieważ trzeba rozebrać ekspres, dlatego lepiej oddać ekspres do profesjonalnego serwisu. 

Woda użyta do przygotowania kawy niezależnie czy jest to zwykła ‘zalewajka’ czy zaparzona w ekspresie ciśnieniowym czy ekspresie przelewowym jest bardzo ważnym elementem. Dla polepszenia własnych odczuć smakowych oraz dla przedłużenia żywotności sprzętów zalecane jest stosowanie wody filtrowanej.

12Sierpień
2020
  • 1 215
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *