Jak zaparzyć kawiarkę?

Zaparz ją, tak jak lubisz!

Tak, to takie proste. Potrzeba do tego kilku prób, ale efekt, musi odpowiadać Twoim preferencją smakowym. Poniżej podam ogólną zasadę jak zaparzyć kawę w kawiarce. Zasady te, możecie modyfikować, tak żeby osiągnąć swoją idealną filiżankę.

Kawa. Wybór jest ogromny, każdy znajdzie coś dla siebie. Ja swoje próby robiłem z naszym Yellow Blendem, ale doskonale sprawdzi się tu również Pink Blend, Green Blend, Red Blend czy też White Blend dla fanów robusty lub Ethiopia z wyraźnie bardziej wyczuwalną kwasowością. Dobór odpowiedniej kawy to pierwsze z czym musicie się zmierzyć.

Mamy wybraną kawę. Teraz musicie ja zmielić. Do kawiarki wybieramy mielenie drobne. Jak bardzo drobne? Tu zachęcam do wykonania kilku prób z różnymi grubościami mielenia i znalezienia tej, która najbardziej Wam odpowiada. Poszukiwania idealnego mielenia proponuje zacząć od najdrobniejszego jakie możecie ustawić na młynku i stopniowo zwiększać na co raz  to większe cząsteczki kawy. Ja swój smak znalazłem w okolicy drobnego cukru.

Jak to złożyć? Kawiarka składa się z pięciu części. Od dołu, zbiornik na wodę, następnie zbiornik na kawę, uszczelka, sitko i górna część na zaparzoną kawę. 

Do dolnego zbiornika wlewamy wodę (tu możesz przeczytać coś więcej o wodzie) mniej więcej do wysokości zaworu bezpieczeństwa (jeśli coś pójdzie nie tak np. mielenie będzie tak drobne, że woda nie będzie mogła się przedostać do górnego pojemnika, zawór ten uchroni Was od kuchennej katastrofy i wypuści parę bokiem). Do pojemnika na kawę wsypujecie zmielona wcześniej i wybraną przez Was mieszankę w takiej ilości, żeby zapełnić cały pojemnik. Składamy  i skręcamy wszystko w całość pamiętając o wszystkich elementach  i stawiamy na kuchence. 

Parzenie. Już niedaleko do końcowej filiżanki. Kiedy woda osiągnie punkt wrzenia, zacznie parować i przedostawać się przez kawę do górnej komory kawiarki. Możecie otworzyć przykrywkę i obserwować proces. Ważnym momentem jest chwila wyłączenia palnika lub zdjęcia kawiarki z palnika. Kiedy z górnego otworu strumień wydobywającego się naparu zacznie być blady/jasny i przerywany to jest właśnie ten moment (starałem się uchwycić go na zdjęciu). Oznacza to, że w pojemnik na wodę jest pusty. 

Degustacja. Nadszedł ten moment. Czuliście wcześniej zapach, który Was kusił, teraz możecie spróbować swoją idealną filiżankę kawy. Enjoy 🙂 

Pro tip ↓

Kawa przyrządzona w kawiarce jest intensywna, mocna, aromatyczna i skondensowana wszak ma być namiastką espresso. Jeśli Wam to nie odpowiada, możecie dolać gorącej wody, rozcieńczyć ja i przyrządzić sobie większy kubek czarnej kawy. Sprawdźcie!

12Marzec
2021
  • 88
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *