PODRÓŻ DO PALARNI

Wierzymy, że kawa to podróż. Podróż smaków. Podróż ziarna z plantacji do kawiarni. Nasza 20-letnia podróż, której efektem jest Coffee Journey. Od samego początku kawa stanowiła centrum naszego zainteresowania. Wysokiej jakości produkt jest dla nas najważniejszy.

  • 1999 - ABC Espresso

    Pan Paweł swoją kawową podróż rozpoczął ponad 20 lat temu zaopatrując swoich Klientów w sprzęt kawiarniany.

  • 08.2011 - TOO GOO

    Jeszcze podczas studiów chłopaki otworzyli swoją pierwszą kawiarnię w centrum handlowym. Był to początek ich przygody z kawą, której kontynuacją była kawiarnia specialty Stragan.

  • 06.2013 - STRAGAN

    Jedno z pierwszych miejsc w Poznaniu serwujących kawę z segmentu specialty. W 2014 roku kawiarnia jako jedyny lokal z Polski, znalazła się na 23. miejscu w rankingu "25 kawiarni świata, które musisz odwiedzić przed śmiercią".

  • 01.2015 Pomysł, żeby założyć palarnię

    Drogi całej trójki skrzyżowały się w 2015 roku. Narodził się wtedy pomysł założenia palarni kawy w Poznaniu. Projekt został zrealizowany w ciągu 2 lat.

  • 03.2016 Wynajęcie lokalu przy Dąbrowskiego 472 i wyjazd po piece do Holandii.

    Kiedy tylko ich stopa, a raczej stopy, stanęły w tym miejscu, wiedzieli co i jak dokładnie chcą tu zrobić. Palarnia jeszcze oficjalnie nie funkcjonowała, ale bardzo intensywnie pracowano nad nadaniem temu miejscu pożądanego charakteru. W tym samym czasie w palarni stanęły piece sprowadzone z ojczyzny słoneczników i wiatraków.

  • 05.2017 Pierwszy wypał – ruszyła maszyna!

    Wiekopomna chwila i ważny rok dla palarni. To właśnie wtedy wszystko ruszyło z kopyta i palarnia zaczęła sprowadzać i palić coraz większe ilości ziaren kawy oraz zdobywać nowych klientów. Można powiedzieć, że to rok sprzedaży dla Coffee Journey.

  • 09.2017 Dołączenie Maćka do zespołu

    Maciej swoją przygodę z kawą zaczynał w nieistniejącej już kawiarni, gdzie czuł, że wiele rzeczy jest nie tak jak być powinno. Dlatego postanowił odejść i trafił do Bike Cafe oraz na obowiązkowe szkolenie do Uno Espresso. Tam pod okiem Michała Błasiaka stawiał pierwsze kroki w kawowym świecie i po raz pierwszy poczuł, że to może być dokładnie to, co chce w życiu robić. Dużą porcję wiedzy teoretycznej i praktycznej otrzymał następnie od Damiana Durdy i to był ten moment, który sprawił, że obecnie robi to co robi, czyli prowadzi najlepsze szkolenia związane z kawą 😉 Po drodze miał swój udział w tworzeniu od podstaw baru kawowego z Yeżyce Kuchnia oraz Minister Cafe. Los sprawił, że Damian postanowił podbijać światowy rynek kawy i wyjechał do Berlina, a Maciej zajął jego miejsce w wymarzonym Uno Espresso, gdzie zapracował na pozycję head baristy i managera.

    W 2017 roku Maciej trafił do naszej palarni, aby zająć się obsługą klienta i prowadzeniem szkoleń. Kawa interesuje go jako całość i dąży do tego, aby być ekspertem w każdej dziedzinie z nią związanej. Wkrótce Maciej będzie mógł się pochwalić tytułem trenera AST.

Poznaj nasz zespół

gielzynski
Jakub
Gielżyński

Od początku kariery związany ze specialty coffee, dziś przekładam to doświadczenie i wiedzę do Twojego kubka z kawą. Dbam by było smacznie i świeżo.

turek
Krzysztof
Turek

Robię wszystko i nic, ale kiedy mnie nie ma, zapada chaos. Specjalista od spraw trudnych.

dyzert
Paweł
Dyzert

Niezależnie od tego jak korzystasz z kawy, jestem gotowy Cię wspomóc w wyborze.

muryn
Maciej
Muryn

Masz już naszą kawę?
Teraz
czas na szkolenie
ze mną!

Zaufali nam

Zapisz się na newsletter

Obiecujemy nie przynudzać!