PODRÓŻ DO PALARNI
Wierzymy, że kawa to podróż. Podróż smaków. Podróż ziarna z plantacji do kawiarni. Nasza 20-letnia podróż, której efektem jest Coffee Journey. Od samego początku kawa stanowiła centrum naszego zainteresowania. Wysokiej jakości produkt jest dla nas najważniejszy.
01.2015 Pomysł, żeby założyć palarnię
Drogi naszej trójki skrzyżowały się w 2015 roku. To wtedy narodził się pomysł założenia palarni kawy w Poznaniu. Projekt zrealizowaliśmy w ciągu 2 lat.
03.2016 Wynajęcie lokalu przy Dąbrowskiego 472 i wyjazd po piece do Holandii.
Kiedy tylko nasza stopa, a raczej stopy, stanęły w tym miejscu, wiedzieliśmy dokładnie co i jak chcemy tu zrobić. Palarnia jeszcze oficjalnie nie funkcjonowała, ale bardzo intensywnie pracowaliśmy nad nadaniem temu miejscu pożądanego charakteru. W tym samym czasie w palarni stanęły piece sprowadzone z ojczyzny słoneczników i wiatraków.
05.2017 Pierwszy wypał – ruszyła maszyna!
Wiekopomna chwila i ważny rok dla palarni. To właśnie wtedy wszystko ruszyło z kopyta i palarnia zaczęła sprowadzać i palić coraz większe ilości ziaren kawy oraz zdobywać nowych klientów. Można powiedzieć, że to rok sprzedaży dla Coffee Journey.
09.2017 Dołączenie Maćka do zespołu
Maciej swoją przygodę z kawą zaczynał w nieistniejącej już kawiarni, gdzie czuł, że wiele rzeczy jest nie tak jak być powinno. Dlatego postanowił odejść i trafił do Bike Cafe oraz na obowiązkowe szkolenie do Uno Espresso. Tam pod okiem Michała Błasiaka stawiał pierwsze kroki w kawowym świecie i po raz pierwszy poczuł, że to może być dokładnie to, co chce w życiu robić. Dużą porcję wiedzy teoretycznej i praktycznej otrzymał następnie od Damiana Durdy i to był ten moment, który sprawił, że obecnie robi to co robi, czyli prowadzi najlepsze szkolenia związane z kawą 😉 Po drodze miał swój udział w tworzeniu od podstaw baru kawowego z Yeżyce Kuchnia oraz Minister Cafe. Los sprawił, że Damian postanowił podbijać światowy rynek kawy i wyjechał do Berlina, a Maciej zajął jego miejsce w wymarzonym Uno Espresso, gdzie zapracował na pozycję head baristy i managera.
W 2017 roku Maciej trafił do naszej palarni, aby zająć się obsługą klienta i prowadzeniem szkoleń. Kawa interesuje go jako całość i dąży do tego, aby być ekspertem w każdej dziedzinie z nią związanej. Wkrótce Maciej będzie mógł się pochwalić tytułem trenera AST.
Poznaj nasz zespół
Jakub
Gielżyński
Od początku kariery związany ze specialty coffee, dziś przekładam to doświadczenie i wiedzę do Twojego kubka z kawą. Dbam by było smacznie i świeżo.
Krzysztof
Turek
Robię wszystko i nic, ale kiedy mnie nie ma, zapada chaos. Specjalista od spraw trudnych.
Paweł
Dyzert
Niezależnie od tego jak korzystasz z kawy, jestem gotowy Cię wspomóc w wyborze.
Maciej
Muryn
Masz już naszą kawę?
Teraz
czas na szkolenie
ze mną!