Najstarsze mity

Czy zastanawialiście się kiedyś jak doszło do tego, że rytuał picia kawy stał się tak powszechny, że większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia lub przerwy w pracy bez filiżanki tego aromatycznego napoju? Jaka historia stoi za tym, że kawa znajduje się obecnie w każdym domu i mamy do niej (na szczęście!) tak łatwy dostęp.

Zacznijmy może od mitów, czyli najstarszych historii dotyczących odkrycia kawy, datowanych na IX wiek, które po dziś dzień są przekazywane z ust do ust, bo trzeba przyznać, są dość barwne i cieKAWE.

Pierwsza legenda traktuje o etiopskim pasterzu Kaldim, który pasąc na zielonej trawce swoje kozy, zauważył nagle, że jedna z nich jest bardziej energiczna niż pozostałe i wydaje się z nie wiadomych przyczyn nadmiernie pobudzona. Pasterz dość szybko zorientował się, że koza zjadła czerwone owoce z pobliskiego krzaka. Zaciekawiony postanowił również skosztować i sprawdzić ich działanie na sobie. Po zjedzeniu wisienek  Kaldi poczuł przypływ energii i czym prędzej postanowił podzielić się swoim odkryciem z innymi ludźmi. Dalej poszło jak z płatka – kawa zawładnęła światem.

 

ŹRÓDŁO: http://www.beanonabike.com/index.php/2011/11/16/kaldi-and-the-origin-of-coffee/

Druga historia mówi o tym, jakoby Mahomet, który podupadł na zdrowiu, został w nocy uraczony przez Archanioła Gabriela kawowym naparem i z miejsca odzyskał siły zabijając 40 mężczyzn i zaspokajając 40 kobiet. Brzmi nieprawdopodobnie, ale w końcu, jak wszyscy wiemy, kawa ma moc 🙂

Ostatnia opowieść dotyczy szejka Omara, który był ponadto słynnym lekarzem i cieszył się szacunkiem i uznaniem ludzi. Zawsze z wielkim zaangażowaniem pomagał okolicznym mieszkańcom w ich problemach zdrowotnych. Pewnego dnia, wyglądając przez okno, lekarz zauważył pięknego ptaka o egzotycznym wyglądzie, który na dodatek śpiewał tak pięknie, że lekarz postanowił złapać go i umieścić w swoim domu, aby cieszył ucho i oko. Niestety za każdym razem, kiedy wyciągał rękę i prawie go chwytał, ptak w ostatniej chwili odlatywał, a okno Omara zaczynały porastać pnącza nieznanej mu do tej pory rośliny. Jak możecie się domyślać, owa roślina była nie czym innym jak krzewem kawowym i kiedy tylko szejk poznał wyjątkowe właściwości ziaren kawy, stała się ona dla niego najlepszym lekarstwem, którego chętnie i często używał lecząc dolegliwości swoich pacjentów.

ŹRÓDŁO: https://www.earthstoriez.com/turkey-coffee/

Jeżeli jednak, podobnie jak my, cenicie sobie sprawdzone informacja, a baśni, owszem lubicie posłuchać, ale nie za długo i nie za często, przeczytajcie skąd naprawdę wzięła się kawa w takiej formie jaką znamy i pijemy do dziś.

Fakty dotyczące początków picia kawy

Krąży anegdota, że pierwsza w historii kawiarnia została otwarta w 1475 roku w Konstantynopolu (dzisiejszy Stambuł) i nazywała się Kiva Han, jeżeli zaś chodzi o pierwszych hodowców kawy to prawdopodobnie zaczęto uprawiać ją w Jemenie i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały region. To właśnie Jemeńczycy między XIV a XV wiekiem posiedli umiejętności takiej obróbki kawy, która pozwoliła na przygotowywanie zdatnego do spożycia naparu z ziaren. Niestety szybko wciągnięto kawę w sprawy polityczno – religijne i doprowadzono do tego, że została zakazana w Mecce i Kairze w 1532 roku. Na szczęście głos ludu i pragnienie kawy było silniejsze niż wszelkie restrykcje i zakaz ten został bardzo szybko zniesiony.

Aż do 1600 roku nie znano w Europie takiej kawy, jaką pijemy i cenimy sobie obecnie. Bardziej zwracano uwagę na medyczne właściwości kawy aniżeli jej walory smakowe.  Zaczęło się to zmieniać na początku 1600 roku, kiedy kawa zawitała do Wenecji. Na pierwszą wenecką kawiarnię musieliśmy poczekać jednak aż do 1645 roku. Od tego momentu sytuacja zaczęła nabierać tempa i kolejna kawiarnia w Londynie została otwarta kilka lat później, dokładnie w 1652 roku. Ludzie pokochali kawę, która stała się inspiracją nie tylko dla kultury i sztuki, ale także przemysłu i polityki wywierając duży wpływ na miasto jako składową wszystkich wspomnianych obszarów.

ŹRÓDŁO: https://brewminate.com/a-history-of-the-coffeehouse/ Kawiarnia w Londynie w XVII wieku, Uniwersytet w Oksfordzie.

We Francji kawa pojawiła się najprawdopodobniej dopiero w 1644. Jej popularność w tym kraju znacznie wzrosła, kiedy ziarna kawy, jako prezent, trafiły na dwór Ludwika XVI. Od tego momentu zaczął upowszechniać się we Francji zwyczaj picia tego aromatycznego napoju jako element stylu życia.

Następnie przyszła kolej na Austrie i Wiedeń. Legenda głosi, że w 1683 roku otwarto tam pierwszą kawiarnię popularnej do dziś sieci Blue Bottle. Założyciele kawiarni mieli rzekomo wykorzystać ziarna kawy pozostawione przez wojska Ottomanów uciekających z Wiednia po nieudanej bitwie. Jakkolwiek ta historia wydaje się ciekawa, prawdopodobnie ma niewiele wspólnego z prawdą, a pierwsza kawiarnia w Wiedniu powstała dopiero w 1685 roku.

Bardzo szybki przyrost ludności w Stanach Zjednoczonych i imponujący rozwój rynku spowodowały, że ten obszar Ameryki miał ogromny wpływ na to jak rozwinął się przemysł kawowy i jak wygląda po dzień dzisiejszy.

Jeżeli macie ochotę dowiedzieć się jak doszło do wynalezienia ekspresu do kawy i upowszechnienia się zwyczaju picia kawy w takiej formie jaką znamy obecnie, zapraszamy do drugiej części wpisu.

 

Źródła:

James Hoffmann, The World Atlas of Coffee, 2nd edition, 2018

http://www.ncausa.org/about-coffee/history-of-coffee

https://espressocoffee.quora.com/Coffee-drink-origins-The-myths-the-fables-and-the-legends





15Kwiecień
2019
  • 32
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *