Ekspres przelewowy i kawiarka Coffee Jorueny

Sposób parzenia kawy zależy od naszych osobistych preferencji i możliwości. Już od długiego czasu niezwykłą popularnością cieszą się różnego rodzaju ekspresy do kawy. Opcji jest naprawdę sporo. Ich wybór zależy głównie od tego gdzie, jak i dla kogo chcemy przygotować napój.

Pierwszy zaparzacz do kawy, dający podwaliny późniejszym ekspresom, skonstruował na początku XIX wieku niejaki Benjamin Thompson. Naukowiec zbudował urządzenie wyposażone w sitko ubijające kawę. Wynalazek z czasem zaczął ewoluować i został uzupełniony o flanelowy woreczek, który napełniano kawą i parzono w zamkniętym dzbanku. Dopiero pod koniec tego stulecia rozpoczęto konstruowanie ekspresów wyposażonych w osobny zbiornik wody. Ciecz podgrzewana była gazem, a do parzenia wykorzystano ciśnienie pary. W pierwszej połowie XX wieku powstał pierwszy ekspres przelewowy, w którym korzystano z papierowych filtrów na kawę.

Obecnie na rynku dostępne są rozmaite ekspresy o różnej konstrukcji i różnych parametrach, umożliwiające przygotowanie napoju na wiele różnych sposobów. Poniżej kilka przydatnych informacji dla miłośników kawy, którzy korzystają lub zamierzają korzystać z takiego urządzenia.

Kawiarka/Moka/Kafetiera

Zwana bywa też kawiarką i podobno przybyła do nas z Włoch. Choć bardziej przypomina dzbanuszek do parzenia niż ekspres, działa na bardzo podobnej zasadzie, co bardziej imponujące rozmiarem urządzenia. Składa się z kilku części, m.in.: dzbanuszka umieszczonego w górze, sitka oraz zbiornika na samym dole. Dolną część wypełniamy wodą, w sitku umieszczamy zmieloną kawę, a kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie grzewczej. Pod wpływem wytworzonego ciśnienia napar skrapla się w umieszczonym na górze dzbanku. To dobra opcja dla tych, którzy nie przygotowują naraz dużych ilości kawy oraz nie chcą wydać dużej kwoty pieniędzy. Kawiarki wykonywane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Ta druga może być używana na płycie indukcyjnej.

Ekspres ciśnieniowy

Zasada jego działania jest prosta. Polega na tym, że przez zmieloną kawę zostaje przepuszczona gorąca woda pod ciśnieniem. Ta metoda pozwala uzyskać niezwykle intensywny napar, o silnym zapachu i aromacie. Z reguły urządzenie zbudowane jest ze zbiornika na wodę – boilera, która po podgrzaniu przepuszczana jest przez kawę, a następnie skraplana prosto do filiżanki. Wiele z nich wyposażonych jest w pojemnik na mleko, co z pewnością ucieszy miłośników latte czy cappuccino. Można też sięgnąć po model z wbudowanym młynkiem do ziaren kawy. Bardzo popularne, zwłaszcza w kawiarniach i restauracjach, stały się ekspresy ciśnieniowe kolbowe. Kolba umożliwia szybkie usunięcie zużytej już kawy i przygotowanie kolejnej porcji. Oczywiście umożliwia dozowanie dowolnej ilości kawy oraz przygotowywanie większej ilości filiżanek podczas jednej sesji.

Ekspres przelewowy

Tego typu ekspresy były niezwykle popularne w latach 80-tych i 90-tych. Ich przystępna cena i łatwa obsługa oraz utrzymanie do tej pory zachęca wielu ‘kawomaniaków’. Urządzenie składa się z pojemnika na wodę, dzbanka oraz wymiennego filtra. Zmieloną kawę sypiemy do właśnie takiego filtra. Ze zbiornika pobierana jest woda, która najpierw jest podgrzewana za pomocą grzałki, a następnie przepuszczana grawitacyjnie przez filtr z kawą, która później trafia do dzbanka. Oczywiście obecnie takie ekspresy posiadają wiele udogodnień. Można wybrać na przykład taki z opcją podgrzewania dzbanka. Dzięki temu wytworzony już napar nie stygnie.

Wybór należy do Ciebie. Jeśli kochasz kawę na pewno któreś z wymienionych urządzeń dołączy do wyposażenia Twojego domu. Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze – napisz do nas 🙂



12Sierpień
2020
  • 78
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *